DECH JE KOMUNIKACE


Posaďte se, postavte se – zklidněte tělo a zcela uvolněně se nadechněte a volně vydechněte a ještě několikrát. Vnímáte to okamžité zklidnění, možná jste se takto nadechli dnes poprvé. Zívli jste si? Usmáli jste se? Připadá vám den veselejší?

VŠE KOLEM NÁS DÝCHÁ. A vy jste vdechli kousek světa kolem do sebe. Začali jste výměnný obchod. Začali jste komunikovat.

Když jsem toto spojení slyšela poprvé, tak jsem si rozhodně neuvědomovala, jak pravdivá informace to byla. Jak se sčítaly roky mé praxe, obsah této mantry se naplňoval čím dá více.


Jen si vzpomeňte na různá rčení:

– vdechl mu život, – nemohu dýchat, – přečetl to jedním dechem, – chytit druhý dech, – znova se nadechnout, – vdechl mu život, – bil se do posledního dechu, – byla úplně bez dechu, – ztratil dech, – dýchali jedním dechem, – připravil ho o dech, – dýchla na něj smrt, – čte se to jedním dechem, – měl nepříjemný dech, …. a určitě by jste ještě přišli na další, viďte?! A já o tom nepochybuji.

Jak to bylo se mnou?

Zprvu jsem při své práci s dětmi, studenty a dospělými praktikovala mnoho dechových technik, her a cvičení, protože jsem to ta dělala celý život v „dramaťáku“ a v divadle. Ano chodila jsem tam celých 12 let, abych pak pokračovala na vysoké umělecké škole a nakonec přesně takovou práci dělala sama. Mám ty techniky pod kůží a tak bylo naprosto přirozené, že se k nim přibalí nějaká ta teorie a zkrátka a dobře to tak budu dělat.

V průběhu vysokoškolských studií jsem začala pracovat i s lidmi, kteří trpí nějakým nedostatkem – fyzickým, psychickým nebo naopak nadbytkem. Zcela přirozeně jsem o všem začínala hloubat mnohem víc. Podvědomě jsem někde cítila souvislosti, ale pořád mi to ještě nedocházelo.

Jenže, jak běžely roky, začalo mi být čím dál jasnější, že to není jen o principu NÁDECH a VÝDECH, ale že to bude o něčem více. Kromě jiného jsem se začala zabývat celým tělem a psychikou. Začala jsem sledovat, jakým důmyslným mechanismem je tělo vybaveno. Psychika, tělo a dech spolu prostě souvisí.

Ještě to pár let trvalo, než mi to seplo.




  • PRVNÍ  MOMENT POCHOPENÍ

Dech živí naše tělo, dodává mu život. Tělo nám zobrazuje, jak se cítíme a jak mu/nám je, což se zpětně na dechu projevuje.

Celé to kouzlo a jeho sílu jsem pochopila v momentě, kdy jsem porodila dceru a ona se poprvé nadechla. I já jsem jí vdechla život. I ona jednou vdechne život.

  • DRUHÝ  MOMENT POCHOPENÍ

Druhý moment pochopení přišel, když jsem se začala na svět dívat jejíma očima a trvá dosud. Když žasneme nad věcmi kolem nás – přírodou, ptáky, vesmírem, děním, zvířaty… a podobně.

  • TŘETÍ  MOMENT POCHOPENÍ

Po třetí se pochopení dostavilo, když jsem intenzivně zcela odborně a vědecky začala sestavovat svoje hlasové kurzy, kurzy mluvní průpravy, metodiku a konečně si dala práci všechny svoje poznatky sepisovat a skládat dohromady.

Najednou na člověka, jeho tělo, dech a hlas nahlížím jinak. Vzájemné interakce kolem sebe vnímám jinak.

Kolem nás je tolik komunikace!

Co to je?

Společné sdílení – prostoru, sebe samých, světů, vzduchu, co nám dává možnost žít.

Komentáře

Oblíbené příspěvky