9 tipů na péči o hlasivky v horkých letních dnech a při aktivitách



Svaly a tělo

Léto je plné zážitků, koupání, zpívání u ohně, hudebních a tanečních festivalů, táborů, aktivních sportů a mnoho dalšího.

Víme, jak se obléknout, obout, jak ošetřit pokožku i vlasy. Víme, že si máme vzít pokrývku hlavy, že se máme nakrémovat, že se máme ochladit před skokem do bazénu, že se máme protáhnout, než budeme metat kozelce a salta. Víme, že když jsme unavení, nepůjdeme plavat a když jsme unavení, že si zkrátka musíme odpočinout – slézt z kola, vylézt z bazénu nebo moře a dát tělu prostor. Tohle všechno víme.


Dva malé svaly v krku

Víme ale, že máme v krku jeden velmi důležitý sval, tedy vlastně svaly přinejmenším dva, bez nichž se snadno neobejdeme?

Ano, jsou to hlasivky umístěné v našem krku, které používáme k dorozumívání.

Tito dva malí pracanti makají od rána do večera naplno, aniž bychom si to uvědomovali. A věřte nebo nevěřte i oni potřebují „promazat a ošetřit“, aby mohli neúnavně pro nás pracovat.

Pracují na stejném principu jako jakýkoliv jiný sval v těle a stejně tak pak mohou být vyřazeni z činnosti.

9 tipů vhodné hlasivkové údržby

  1. Pijte dostatečné množství vody. Hlasivky potřebují být stále vlhké, jinak se začnou překrvovat. Zejména pokud budete mluvit s lidmi a před lidmi.
  2. Pokud se chystáte mluvit (vedoucí, průvodci, mluvčí) určitě nepijte ledové nápoje, ať hlasivky vyvarujete silným teplotním nárazům.
  3. Pokud jste hodně zpívali, mluvili, křičeli, dopřejte si dostatečný hlasový klid. Zejména pokud jste to přepískli, chraptíte a pískáte. To myslím úplně vážně. Pokud jste ochraptěli po koncertě, zápase, festivalu, soutěži, kde jste skandovali, dejte si minimálně 24 hodinový hlasový půst. Můžete zkusit kloktat vincentku (samotnou nebo ředěnou s mlékem 1:1) nebo šalvějový čaj. Vhodný je i zklidňující bylinný čaj (jitrocel, podběl) a přidejte do něj lžičku medu. Pokud chrapot trvá déle jak tři týdny, zajděte k lékaři.
  4. Dopřejte svému tělu dostatek regenerace. Mám na mysli především spánek. Tělo má velmi neuvěřitelné samoregenerační schopnosti.
  5. Pokud jste nachlazení, rozhodně si naordinujte hlasovou dietu. Mluvte tiše, klidně a co nejméně, aby jste hlasivky příliš nezatěžovali.
  6. Pokud mluvíte celý den, protože svůj hlas potřebujete ke své práci, pokuste se být uvolnění a klidní, zejména v oblasti krku, hrudníku.
  7. Alkohol a kouření hlasivkám nesvědčí a škodí. Oba stahují svalovou hmotu a svaly pak pracují ve stažení, křeči bez uvolnění a dostatečného prokrvení a tak se zatěžují.
  8. Vy, co pracujete a hlas je vaším nástrojem, zkuste pít vodu s citrónem, případně s přidáním medu. Je to lehký balzám na hlasivky.
  9. Pokud se vám do krku dostala infekce, zkuste cucat skořici smíchanou s medem. Skořice je přírodní antibiotikum a med (pomáhá tvorbě slin). Nejlépe každý den ráno do dobu dvou až tří týdnů.

Hurá. Základní vybavení „první hlasivkové pomoci“ máte a můžete vyrazit za zábavou 😉 .

Každopádně vám přeji léto bohaté na zážitky, cest za dobrodružstvími a zajímavá setkání a to vše bez nehod.


Komentáře

Oblíbené příspěvky